Pàgines

dimecres, 23 d’abril del 2008

Preparació


Preparem-nos per a la que ens caurà al damunt. No em refereixo a la esperada pluja, sinó a la tensió política, que voldrà generar el PP.

Amb la que han muntat per la canonada que garantiran l'aigua de boca per a més de 5 milions de persones a Catalunya, què no muntaran quan s'iniciï la negociació sobre el finançament autonòmic?

De nou, hem hagut de sentir-nos dir que el Govern d'Espanya discrimina a altres regions quan atén una necessitat ineludible dels ciutadans de Catalunya, en aquest cas l'aigua, perquè no els dóna el mateix tracte. Tant se'ls hi fa que s'hagin fet coses similars (Murcia o Balears) davant de problemes hídrics similars, l'important fer-se l’ofès.

El derogat Pla Hidrològic Nacional (PHN) i el que ara es farà no tenen res veure. El primer era una acció estructural i permanent i la canonada és una actuació conjuntural que busca assegurar, fins a maig del 2009 i en cas de necessitat, la superació dels efectes de sequera.

Allò que, ara, és estructural són les tres dessalinitzadoras, que al final aportaran 180 Hm3/any, substituint amb això els 190 Hm3 que volien endur-se des del Ebre fins Barcelona.

Certament, en el futur, la canonada s'aprofitarà per distribuir, cap a Tarragona o Barcelona, l'aigua de la dessalinitzadora de Cunit. Per aquesta raó, ni es llençant els diners, ni s’ha de desmuntar.

El discurs dels Presidents del PP, que governen a València i Murcia, que confon el PHN i la canonada no parteix de la desinformació, en té d'altres raons, vol reivindicar el PHN, atacar als governs d'Espanya i Catalunya i, de passada, "preparar el terreny per a la negociació" del finançament autonòmic.

Per això, resulta preocupant el curt de mires polítiques que n’és CiU. Amb el seu "tacticisme" enforteix aquestes posicions. Amb la seva obsessió per excusar-se la seva anterior acceptació al PHN, es nega a donar suport les solucions a la sequera i, a més a més, és suma al discurs que afavoreix la confrontació territorial.

Si en un tema com aquest, actua així, posant el interessos de partit per davant del país, i dóna una freda resposta a l'oferiment del Govern per caminar junts en el procés de negociació del finançament.

Aleshores, més val que ens anem preparant.