Pàgines

dimecres, 19 de novembre del 2008

Aprofitar o aprofitar-se?


Davant dels problemes i les crisis econòmiques, hi ha dos tipus de persones: aquelles que les aprofiten i aquelles que se n'aprofiten. Posant un exemple potser s'entenen millor les diferències.

"La crisi econòmica és una és una gran oportunitat per baixar-nos d'una economia falsa, feta a base d'especulació i recuperar valors com la solidaritat, l'austeritat de vida, la senzillesa," això declarava el Superior dels jesuïtes, l'espanyol Adolfo Nicolás, fa uns dies a Barcelona.

Gairebé al mateix temps però en un seminari de l'opusdeista IESE, el president de Renault España, Juan Antonio Fernández de Sevilla, deia: "El món es divideix entre els països low cost i la resta. A Espanya ens col·loquen fora del grup de baix cost, i som tan ximples que ens n'alegrem d'això". I això que els salaris espanyols són encara la meitat dels alemanys, encara que superiors als que regeixen en els nous socis de l'Europa de l'Est. La seva solució és situar-nos en aquests nivells salarials i alhora exigir ajuts públics perquè els seus costos baixin.

Al contrari, altre alt directiu espanyol d'una multinacional americana del sector auxiliar de l'automòbil, José María Alapont, afirma: "Que Espanya hagi deixat de ser un país de baix cost és positiu, perquè significa que ha millorat econòmicament, però també que ja no podem seguir com quan era un país barat. Ara només pot competir amb més tecnologia i més innovació".

Un mateix fet, dues solucions diferents.

Una, aprofita la crisi per millorar, mitjançant l'esforç i els canvis necessaris per reconstruir un futur renovat i possible. L'altra, s'aprofita de les circumstàncies, exigint - als altres, és clar - sacrificis i renúncies socials però sense modificar les causes que són darrere dels problemes, amb això rearma una bomba que acabés esclatant de nou, perquè reprodueix les condicions que ens han conduït fins a aquesta situació.

Quina opció erigiran les nostres empreses, empresaris, dirigents socials o polítics? Segons quin sigui, així ens anirà.

I en gran manera dependrà del que fem. Per això hem d'aprofitar aquesta situació perquè es recuperin la sortida de la crisi no es faci a costa de les avenços socials que siguin han protagonitzat, perquè no la pateixin més els més febles i per a que els valors que tornin ha implantar-se siguin aquells que posen l'economia productiva al servei de les persones i no les persones al servei de l'economia especulativa. En suma perquè els que ens han ficat en aquest problema , a sobre, no s'aprofitin de la resta.