Pàgines

dimarts, 9 de setembre del 2008

Perplex

Estic perplex! Però no pel que dieun alguns sociolegs catalans.

Perplex, perquè he vist com les borses de tot el mon, representació genuïna del capital, pujaven d'una forma espectacular, quan el Govern dels Estat Units d'Amèrica anunciava una acció econòmica clarament intervencionista. La intervenció de les dues institucions financeres, Freddie Mac y Fannie Mae, que controlen el 40% del mercat hipotecari nord-americà.

Perplex, perquè creia que fins ara venien dient què s'havia d'excloure la intervenció de las autoritats públiques dels negocis privats! Què els mercats ja s'ha autoregularien ells sols!

I ara, es posen tan i tan contents amb el intervencionisme públic. Val la pena dir, que és per salvar-los de la hecatombe del sistema financer, a la que es podien veure arrossegats per la "caiguda lliure" que aquestes institucions estaven protagonitzant.

Seran necessaris molts recursos públics per sanejar la situació, però aprendran la lliçó tots aquells profetes del liberalisme econòmic i la suposada autoregulació els mercats? O aplicaran la tècnica del rodamón, ho ficaran al sac i aniran a per la següent crisi, que sens dubte encara serà mes gran. Que fàcil és això d'assumir grans riscos, si s'espera que Papa-Estat vindrà a pagar els plats trencats quan com ara tornin a trencar una vaixella molt cara.

A aquesta situació no s'hagués arribat si el poders públics haguessin pogut fixar les regles del joc i controlar el seu compliment, pel que fa als mercats financers i els seus antics i nous productes, si els riscos haguessin estat regulats en atenció als interessos globals i els del propi sistema financer i no haguessin estat establerts per la voluntat d'un privat. Cap privat mai tindrà ni la capacitat ni la voluntat de fer-ho. Seria bo que aprenguéssim la lliçó i que els poders públics, quan més democràtics millor, poguessin assolir aquesta responsabilitat.

Així evitaríem tenir-nos que quedar perplexos, davant les alegries dels que privatitzen els beneficis, però exigeixen el rescat públic de les pèrdues i dels danys que han provocat amb la seva manca de responsabilitat col·lectiva.