Pàgines

dimecres, 30 de setembre del 2009

Comença el final



Amb el debat que es va iniciar ahir, comença el tram final de la legislatura.

No hi haurà un altre debat d'aquestes característiques en aquesta legislatura. D'aquí a un any, el President Montilla haurà convocat les eleccions. És a dir, es esgotarà el mandat i m'aventuro a afirmar que ho farà amb el mateix govern amb el que l'inici.

Només arribar a la Presidència del Govern va prometre acabar amb la sensació de "Dragon Khan", de l'anterior legislatura, i ho ha complert. Va expressar la seva voluntat de governar per a les persones i amb les persones i els fets, les polítiques i les preocupacions que han estat presents en l'acció del Govern que dirigeix no el desmenteix. Va afirmar que el rigor en la gestió no li impediria ser sensible amb aquelles persones que més ho necessiten, doncs bé, tampoc no hi ha dubte que aquest criteri ha conformat una de les senyes d'identitat d'aquest període.

Queden encara problemes a resoldre i un temps per fer-ho. Per això, no escurçarà la legislatura. No ho farà perquè no guanyaria res amb això. Resolt el finançament- que si podia negociar - i gestionada la ressaca de la sentència del Constitucional- que no pot negociar- aquest any que ve intentarà acumular actuacions que solucionin problemes, liderar la recuperació econòmica i reduir els efectes de la crisi sobre els sectors més febles .

Estabilitat, treball, rigor, acció de govern i defensa dels interessos de les persones que viuen a Catalunya seran les seves bases, en definitiva, tractarà d'ocupar, encara més, l'espai central de la societat catalana a base de centrar la seva acció política en la resolució dels seus problemes.

Davant d'ell, Artur Mas, el més veterà dels que competiran per presidir la Generalitat. Serà la seva tercera intent i si fracassés, potser l'última. El seu dilema és decidir si, com va fer al final de l'anterior legislatura, "baixa a la vall" del pactisme en què viu la majoria del seu electorat, o "continua a la muntanya" de la radicalitat independentista, a la qual li ha pujat seu entorn i en la que competeix amb ERC i el nouvingut Laporta.

Si opta per la primera, avui es parlarà més de les persones que conformem Catalunya, que de Catalunya i es anticiparà una fase final tensa per guanyar el centre, però més positiva. Si no, tindrem molt "divertiment", però més desafecció.