Pàgines

dimarts, 20 d’abril del 2010

Nomenar la unitat en va


"Per a aquesta demostració no necessito anomenar-lo" diuen que va al·legar un físic davant el tribunal de la Inquisició al ser-li requerit el per què no citava a Déu en la justificació de la seva teoria.

Una cosa similar ha passat al Tribunal Constitucional.

La ponent, i tres membres més, no creien necessari esmentar la indissoluble unitat de la nació espanyola en la decisió sobre l'Estatut - tot i que si la tenien present en els fonaments jurídics -, per contra l'altre part del Tribunal, la que podia haver ajudat a construït una majoria suficient, exigia que fos nomenada per donar-li el seu vot.

El resultat és ja conegut. El cinquè projecte de sentència ha cremat a la foguera de les vanitats.

Ningú al Constitucional és independentista i tots subscriuen el concepte de la unitat d'Espanya. Per això, costa entendre la seva incapacitat per posar-se d'acord sobre un Estatut que ni ha trencat Espanya ni va camí de fer-ho, després de quatre anys aplicant-se.

Més enllà de les persones (i els personalismes), la discrepància de fons s'ha produït, una vegada més, entre els que assumeixen que la unitat no es posa en perill per atendre la diversitat i la pluralitat que constitueix Espanya, i els que només la veuen assegurada amb la uniformitat o neguen la conveniència que Catalunya assumeixi més responsabilitat per assumir els nous reptes.

Reptes que no tenen a veure amb aspiracions segregacionistes, sinó amb la autoresponsabilització col·lectiva per gestionar els canvis esdevinguts des de l'entrada en vigor del primer Estatut, ara fa 30 anys.

Canvis de tot tipus:
· polítics, ara estem a Europa i llavors no
· demogràfics, fruit del potentíssim creixement de l'esperança de vida i les baixes taxes de natalitat. Produint una major demanda de serveis per garantir una millor qualitat de vida i atenció a aquestes persones.
· econòmics, la globalització de l'activitat econòmica s'ha accelerat aportant efectes contradictoris com la deslocalització o la possibilitat d'arribar a nous mercats
· migratoris, com ha estat l'arribada d'un milió de persones estrangeres;
· o socials, com ara els canvis en l'estructura de la família o la incorporació de gairebé un milió de dones a la feina fora de casa.

És per assumir aquesta gran responsabilitat per al que es va fer l'Estatut. I és per això que ens atorgava més competències i una distribució dels recursos adequada per atendre-les, alhora que mantenir la solidaritat interregional.

Malgrat això, hi ha qui, com el Tribunal de la Inquisició, ha seguir exigint que en la decisió es "nomenarà la indissoluble unitat de la nació espanyola", encara que no sigui necessari, perquè no estava en joc.

És una actitud pròpia dels que prejutgen intencions en lloc de jutjar textos o fets, dels que exigeixen dels altres l’adhesió unívoca als seus criteris i són incapaços d'acceptar la matisació o, fins i tot, la discrepància, en suma l'enriquiment de la diversitat.

Però haurien de saber que no és nomenat-la en la decisió, com es salvaguardarà la unitat d'Espanya, sinó amb una doctrina que afavoreixi una concepció integradora de la realitat plural que la conforma.

El fracàs del cinquè projecte de dictamen és el resultat d'aquesta intolerància al Tribunal Constitucional i l'expressió de la seva incapacitat amb la actual composició.

Després de tres anys sense posar-se d'acord és hora que es compleixin les seves normes. Això no és canviar les regles del joc a mig partit sinó tot el contrari.

Al Tribunal Constitucional se li respecta i ajuda renovant els membres caducats i fent que treballin sense més intents de instrumentalitzacions d’aquells que prenen el nom de la unitat en va.