Pàgines

dimarts, 14 d’agost del 2007

Oriol, et vas equivocar!


Oriol (Pujol), et vas equivocar. Crec que ahir et vas equivocar d’estratègia en la sessió informativa amb els màxims responsables de les dues empreses elèctriques implicades en l’apagada del passat dia 23 de Juliol.

No hem refereixo al intent d’esser dur i, fins i tot, agressiu amb el membres del Govern, pel matí. Això forma part de les regles del joc. Va en el càrrec i en la funció de diputat de l’oposició. Suportar-ho, també, els hi va en el sou als membres del Govern. Res a dir sobre això.

En refereixo a la teva intervenció en relació a les empreses. En el tema de l’apagada hi ha, en primer terme, dos possibles responsables: Fecsa-Endesa i Red Elèctrica Espanyola (REE), les empreses privades que operen la distribució i el transport de l’energia elèctrica a casa nostra.

Cada una de les dues empreses esta intentant que sigui l’altre la que aparegui com a responsable. Qui ho sigui haurà d’assumir alhora els costos, que seran un bon grapat d’euros. Las tesis que defensen estan directament relacionats amb seus interessos econòmics i els dels seus accionistes, no amb els dels usuaris.
Als diputats ens correspon defensar als ciutadans; no a les empreses.

Explica, però no justifica, que per desenvolupar la seva tasca d’oposició Oriol Pujol t'hi alineesiss amb l’elèctrica, que presideix en Pizarro, el fet que Albert Mitja - director d’Energia durant els 5 últims anys de CiU (Agost 1998-Gener 2004) i uns del “assessors” de la família ... convergent - treballi avui per a FECSA-Endesa.

No obstant, no em va sorprendre. Ho vaig veure com la continuïtat amb la línea complaença i tolerància vers l’elèctrica, que va caracteritzar a CiU durant tot el seu mandat i de la que tu mateix vas participar en primera persona, en tant que secretari general del Departament amb competències energètiques.
Per cert, una linea de tan poca exigencia que va fer que la primera subestació del Pla Tramuntana de Fecsa-Endesa, programa d’inversions per recuperar l’endarreriment inversor, no fos inaugurada fins l’any 2004 amb el govern tripartit. Es a dir, en els 4 anys que vas tenir aquest carrec, no es va fer ni una sola subestació electrica per part de Fecsa-Endesa, ni un sol metre de línea d'alta tensió de 400 kV per part de REE, de les que ara reclames i el teu partit rebutja en el territori.

Davant les empreses, el més important era defendre a les persones que s’han vist afectades per la manca del servei elèctric que gestionen, no col·laborar en la seva estratègia, per que poguin escapolir-se de les seves responsabilitats. No tot si val per fer-ne oposició al Govern i menys si qui perd son els ciutadans.

Amb l’altre elèctrica, REE, vas ser més exigent i punyent. A mi em sembla bé. Però em resulta una mica irònic que, ara, exigixieis amb vehemència el retorn de la seu que, quan la presidia Martin Villa i governaven a l’Estat el PP , va ser desmantella a Barcelona.

A l’any 2000, quan eres el segon en el Departament competent en matèria d’energia, el Parlament de Catalunya insta el Govern a: negociar amb el Govern de l'Estat perquè procedeixi a la modificació del Pla dissenyat per la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) per a Red Eléctrica Española, SA (REE) i no completi la centralització dels centres de control del sistema a Madrid, mantenint els centres perifèrics, entre els quals el de Barcelona.

Ho va fer seguint la iniciativa que uns diputats del Grup Socialistes-Ciutadans pel Canvi varem impulsar, perquè no preníeu cap des del Govern.

Si ve es cert que, per a que CiU si sumes al consens, vareu fer-ne desaparèixer de la proposició inicial, mitjançant les vostres esmenes, la referència a “Que es faci efectiu l’article 53 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i en conseqüència sigui nomenada la persona que n’ha de representar a la Generalitat de Catalunya en l’empresa pública Red Eléctrica Española S.A. (REE)”. Ja que CiU mai va fer res per que es nomenes una persona que representes a la Generalitat, dins de REE, malgrat l'Estatut anterior li permetia.

L’efectisme que vas desplegar, no va ser efectiu per defensar els interessos dels ciutadans, com tampoc ho va ser la seva paràlisis energètica quan tenia responsabilitats a la Generaliatat, per això crec que et vas equivocar.

3 comentaris:

musicbcn ha dit...

D'això jo en dic crítica argumentada, sí senyor. Segueix marcant-los d'aprop!

Et llegim.

Anònim ha dit...

L'Oriol és un diputat excel·lent. No entenc com un diputat ex-conseller que defensa acríticament tot el que fa el "gobierno amigo" pot fer lliscar aquestes insídies i judicis de valor tan malintencionats i amb cap prova. Molt malament, Rañé, ara qe sempre amb l'estil del Baix que ens governa

Anònim ha dit...

Negre, com no m’has deixat la teva adreça vull dir-te que:
1. El fet de reconèixer la qualitat, en termes general, d’un diputat com l’Oriol Pujol no es un inconvenient per qüestionar una actuació concreta.
- Segueixo mantenint - mentre ningú em demostri, raonadament el contrari 2. El paper dels diputats del Parlament d Catalunya es defensar i representar als ciutadans de Catalunya, tant si ens han votat, com si no i que aquest criteri no el vaig veure en la seva intervenció.
3. Les empreses s’estan barallant, per defensar els seus interessos, que no sempre coincideixen amb els dels ciutadans.