Pàgines

dimecres, 21 de gener del 2009

Els altres girs d’Artur Mas



Tres són els girs que esta protagonitzant Artur Mas: l’independentista, l‘euroescèptic i la dretanització social.

Amb l'entronització de Ramón Tremosa i la defenestració de Guardans, com candidat a les eleccions europees, Artur Mas ha fet visible el seu gir cap a el sobiranisme polític i l'abandonament de la moderació en les posicions nacionalistes que el President Jordi Pujol van aconsseguir transformar com a senyal d’identitat per CDC.

El retorn del fill prodigo, que va deixar la casa convergent tot discrepant de la política de pactes amb els governs d'Espanya i que rebutja l'Estatut, és presentat com l'exemple a seguir. Com sempre aquells que no van deixar la casa del pare i van continuar treballant per ella veuen com després de fer-la malbé intenten torna a participar del repartiment de l’herència, o tornen per “patejar-se” el que queda?

Sense tanta metàfora bíblica, podem preguntar-nos com queden i com es senten tots aquells que han defensat i donat suport amb el seu vot l’estratègia seguida per la coalició nacionalista? Doncs desautoritzats.

El grup dirigent que encapçala Mas viu tan acomplexat, davant dels independentistes d'esquerra (ERC), i tan obsessionat per recuperar aquesta parcel·la política que radicalitza les seves postures per aconseguir-la.

Per això que s’"oblidessin" d’explicar l'anterior militància del nou candidat, no va ser casual, com tampoc ho és el fet que Angel Colom, un dels pilars de la Casa Gran i reclam per a independentistes, també sigui de CDC. És la típica obertura Madíatica cap a la societat.

Abandonar Europa com a projecte i instrumentalitzar-la en una baralla domestica, és un altre gir inèdit en CDC, el segon que encapçala Mas. La importància i el suport a la construcció europea i la falta d'un referent polític, (a diferència d'UDC), sempre van fer que Europa fos vista amb respecte i com un model socioeconòmic i de llibertats on desenvolupar el seu projecte nacional. Substituir aquest missatge pel desconeixement i menyspreu que transmet el candidat Tremosa és un altre gir cap al no res.

El tercer gir d'Artur Mas, potser del que menys es parla, és el seu gir social cap a la dreta. També en això es radicalitza. Deixa de banda les "terceres vies" socialdemòcrates per abraçar-se al liberalisme més descarnat dels Sala Martí i altres yuppies. En aquest gir cap a la dreta econòmica i social és d'on beuen les receptes que fa uns dies explicava Oriol Pujol: treballar més hores -fins a les 65?- i cobrar menys -rebaixant convenis ja firmats- o baixar les quotes empresarials a la Seguretat Social encara que se la desequilibri i no millorar proteccions socials.
Amb els seus tres girs, independentista, euroescèptic i de dretanització social, Mas desorienta a tothom. Fins i tot als seus!