Pàgines

dimecres, 11 d’abril del 2007

Canvi energètic?


Després de l’enèsim episodi, que potser resulta esser l’últim, de l’OPA sobre Gas Natural, continua E.ON i ara condueixen Acciona i Enel, ha tingut tants moments “estel·lars” que tothom ha arribat saturat a aquesta etapa. I això, que la majoria només han estat espectadors, i no protagonistes, llevat, clar esta, de tots aquells que, a més a més, n’eren detentors d’accions de “l’opada”.

Aquest cansament, es la raó que explica que avui no es plantegin qüestions, que no fa tant de temps semblaven substancials? No hauria d’esser així.

On han anat a parar les preocupacions, esgrimides inicialment per oposar-se l’OPA, sobre les repercussions que els canvis en la elèctrica – majoritària, quan no hegemònica, a Catalunya – produirien en els consumidors, en la qualitat del servei, en el increment de la competència, en la diversificació de les fonts i sistemes de producció elèctrica, en el projecte industrial annexa o en la contribució al canvi energètic?. Totes s’han escolat per l’aigüera.

Perquè al final d’aquest convuls trajecte el que acaba canviant es la propietat i no l’empresa, ni el model energètic.

El mapa, la propietat i la tipologia de producció elèctrica no es modifica, llevat que la central tèrmica de Cercs, que actualment es propietat de Elèctrica del Viesgo (grup Enel) passarà a E.ON, fruit de l’acord subscrit per retirar la seva oferta.

La qualitat del servei elèctric dependrà, com sempre ha succeït, de les inversions que es facin. Si es mantenen, o millor si s’incrementen, els plans actuals es podrà continuar millorant la qualitat del servei. Cas que s’alenteixi el ritme inversor, ja sigui perquè les empreses compradores arribin financerament exhaustes o perquè optin per rendabilitzar, a curt termini, l’alt cost que terminaran satisfaent per l’adquisició de les accions, això significaria l’antesala d’un deteriorament com el que Catalunya ha patit en el passat recent i del que, amb prou feines, ens estem surtin.

El canvi accionarial, no comporta necessariament, cap canvi en la gestió de l’empresa. Així doncs, podria succeir, que els usuaris, el projecte industrial o energètic, més enllà de l’aportació d’Acciona al desenvolupament de les energies de base renovable, no ho notessin.

Per comprovar els veritables efectes d’aquesta OPA, haurem d’esperar.


Esperar expectants, però esperar, a la gestió dels nous propietaris i a l’actuació de les autoritats públiques energètiques, perquè no oblidem que l’accés a l’energia en condicions de quantitat, qualitat, preu raonables i de forma sostenible es, avui dia, un dels nous drets de ciutadania.